Donează

F.D.B.S. promovează informarea, educarea și conștientizarea populației asupra necesității donării benevole de sânge, precum și atragerea potențialilor donatori.

Sânge! Donează sânge!

Sângele este substanţa lichidă de culoare roşie care circulă prin artere, vene şi capilare transportând oxigen şi nutrienţi către fiecare celulă şi preluând apoi materialele reziduale. Sângele este pompat de inimă, printr­o reţea ce măsoară câţiva kilometri, iar în corpul unui adult se găseşte, în medie, într­o cantitate de 4­-5 litri. Există patru mari componente ale sângelui: celulele roşii (hematii), celulele albe (leucocite), plasma şi trombocitele. În plus, sângele conţine numeroşi nutrienţi şi minerale şi are un rol principal în sistemul de apărare al organismului.


Cantitatea de sânge recoltată la o donare este de 450 ml. Această cantitate nu presupune niciun risc pentru donator, deoarece organismul are permanent în rezervă circa 300-­400 ml de sânge (pe care îl foloseşte când se depun eforturi mari) şi capacitatea de a reface repede sângele donat (cantitativ în 1-2 ore, iar calitativ în 14 zile).

Deseori suntem întrebaţi de ce nu se pot recolta cantităţi mai mici, iar răspunsul este pentru că în punga de transfuzie se află o cantitate de substanţe anticoagulante special destinată unei recoltări de 450 ml. În cazul în care s-­ar recolta mai puţin sânge, raportul anticoagulant/sânge ar fi prea mare şi ar periclita calitatea sângelui recoltat.


Din cantitatea de sânge donată o singură dată se pot extrage trei elemente care pot salva astfel 3 vieţi:

  • ⛨ celulele roşii (hematiile) – se pot păstra 42 zile şi se folosesc în special pentru pacienţii supuşi intervenţiilor chirurgicale;
  • ⛨ trombocitele – se pot păstra maximum 5 zile şi sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer şi leucemie;
  • ⛨ plasma – poate fi congelată şi rezistă până la un an, fiind folosită în principal în tratamentele accidentaţilor şi bolnavilor cu arsuri.

Fiecare unitate de sânge – luată ca întreg – este testată pentru depistarea bolilor şi patogenilor înainte de a fi trimisă spre separare şi folosire.


Vrei să afli şi mai multe despre sânge? Răsfoieşte Ghidul donatorului de sânge pentru informaţii generale şi urmăreşte pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu noutăţile!

Cine poate să doneze sânge?

Chiar şi tu, dacă îndeplineşti condiţiile de eligibilitate prevăzute în Ordinul Ministrului Sănătății nr.1193/ 2007:


  • ⛨ Să ai vârsta cuprinsă între 18 – ­60 ani. Legal, vârsta maximă este 65 ani, însă dacă eşti la prima donare, este recomandat să nu ai mai mult de 60 ani.
  • ⛨ Să ai greutatea corporală mai mare de 50 kg. Nu există înălţime minimă sau maximă.
  • ⛨ Să ai tensiunea arterială cuprinsă între minimum 100 mmHg şi maximum 180 mmHg.
  • ⛨ Să ai puls regulat, cu valoare cuprinsă între 60 şi 100 bătăi pe minut.
  • ⛨ Să nu te afli sub tratament medicamentos cu antiinflamatoare şi (pentru femei) să nu te afli în perioada ciclului menstrual şi nici în săptămâna de după acesta.

Iată, e simplu ca 1, 2… 5! Dacă îndeplineşti aceste condiţii, te aşteptăm la centrele de transfuzie sanguină!

Înainte de donarea propriu-­zisă se va recolta o picătură de sânge, care va fi testată pe loc – vei afla astfel de la personalul medical informaţii despre starea ta de sănătate şi dacă este sigur pentru tine şi pentru pacient ca sângele să fie recoltat.

Dacă ai întrebări referitoare la siguranţa procesului, află că Organizaţia Mondială a Sănătăţii menţionează faptul că în 25 de ţări din lume cel puţin unul dintre testele pentru HIV/SIDA, hepatită B şi sifilis nu se efectuează înainte ca sângele să fie transfuzat pacientului (sursa: OMS). În România toate acestea se efectuează obligatoriu, în mod gratuit, iar în cazul depistării vreunei boli, donatorul este informat şi apoi consiliat cu privire la terapia care trebuie urmată.


Intervalul de timp cuprins între două donări totale este de minimum 8 săptămâni, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, însă unele centre de transfuzii impun o limită mai mare (70 de zile pentru bărbaţi, respectiv 90 de zile pentru femei). Este bine să ştii că bărbaţii pot dona de maximum 5 ori/an, iar femeile de maximum 4 ori/an.


Scrie­-ne povestea ta, fie prin intermediul formularului de contact, fie prin cel al paginii noastre de Facebook, spune-­ne ce te-­a convins să mergi să donezi, cum a fost la prima donare şi citeşte aici despre cum poţi să ajuţi şi mai mult.

Pentru că este nevoie de sânge.

Ştiai că, în lume, cineva are nevoie de sânge o dată la două secunde?

Situaţia este similară şi în România: o paletă foarte diversă de beneficiari, de la persoane cu afecţiuni hematologice cronice, cum ar fi talasemia, la pacienţi afectaţi de diverse forme de cancer şi victime ale accidentelor rutiere şi nu numai, aşteaptă deseori în zadar transfuzia salvatoare sau sunt nevoiţi să apeleze la rude şi prieteni pentru a obţine sângele de care au nevoie.


Conform statisticilor OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), acest lucru se întâmplă în 72 de ţări din lume, printre care şi România, unde peste 50% din rezerva sanguină este dependentă de aparţinătorii celor aflaţi în nevoie. Tot OMS estimează că, pentru asigurarea autosuficienţei sanguine, o ţară are în medie nevoie de 20-25 de donatori la fiecare 1.000 de locuitori. Un calcul simplu ne arată că în România este nevoie de 487.202 de oameni care să doneze sânge cu regularitate, ceea ce înseamnă că necesarul este de peste un milion de unităţi de sânge recoltate.


Datele obţinute de la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională ne arată că în anul 2015 s-­au recoltat 420.072 unităţi de sânge. Raportând acest număr la populaţia adultă (18-­60 ani) a ţării noastre, rezultă că procentul de donatori de sânge din România este mai mic de 1%.


Pentru că sângele are durată de viaţă limitată.

De ce atunci când există un aflux de donatori nu se fac rezerve pentru următorii câţiva ani?

Probabil că v­-aţi întrebat de ce sângele nu este stocat pentru o perioadă nedeterminată şi de ce este nevoie de donatori recurenţi.

Răspunsul este simplu: pentru că sângele este perisabil.


În plus, diferitele sale componente pot fi folosite numai în intervale bine definite de timp de la donare:

  • ⛨ Celulele roşii (hematiile) trebuie folosite în maximum 42 zile;
  • ⛨ Trombocitele trebuie folosite în maximum 5 zile;
  • ⛨ Plasma trebuie folosită în maximum 1 an.

Soluţia? Pentru a asigura necesarul de sânge viabil este necesar să se doneze în fiecare zi, la fiecare centru de transfuzie care deserveşte spitalele din România.


Pentru că la fiecare donare poţi salva până la trei vieţi.

Din cantitatea de sânge donată o singură dată se pot extrage elementele care pot salva vieţile a trei pacienţi.

De exemplu, celulele roşii pot ajunge la un pacient care are nevoie de o intervenţie chirurgicală, trombocitele pot ajuta o persoană care se luptă cu cancerul, iar plasma poate salva victima unui accident sau a unui incendiu.


Pentru ca România să ajungă la autosuficienţă sanguină.

Sângele nu se poate importa (şi nici exporta), ceea ce obligă fiecare ţară să devină autosuficientă din punct de vedere al rezervelor de sânge.

Altfel spus, o ţară autosuficientă deţine suficiente rezerve de sânge pentru a­-şi acoperi necesarul în orice moment şi situaţie date.


Unul dintre obiectivele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este ca până în anul 2020 să susţină ţările în curs de dezvoltare să ajungă la autosuficienţă sanguină, în parteneriat cu Federaţia Internaţională a Organizaţiilor Donatorilor de Sânge(FIODS).


Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge este reprezentatul FIODS în România şi, prin toate eforturile pe care le depunem, urmărim să atingem acest obiectiv al autosuficienţei sanguine.


Pentru că este un act civic.

Donarea de sânge nu trebuie să fie un subiect străin de membrii unei comunităţi!

În fiecare an electoral, îi îndemnăm pe cei din jurul nostru să meargă la urne pentru a­-şi exprima votul. Îi admonestăm pe cei pe care îi vedem aruncând un ambalaj pe jos. Nu ezităm să ajutăm o mamă să dea căruciorul jos dintr-­un mijloc de transport în comun. Toate acestea sunt acte de civism, pe care orice membru al unei societăţi le poate face pentru comunitatea în care trăieşte.


Dar dacă am vorbi cu aceeaşi uşurinţă prietenilor despre donarea de sânge? Cum ar fi dacă ne-­am prezenta cu regularitate la centrul de transfuzie pentru a dona sânge? . În ţările dezvoltate actul donării de sânge este un act civic, aşa cum sunt cele de mai sus şi, în acelaşi timp, este dăruirea unei şanse la viaţă pacienţilor care aşteaptă transfuzia salvatoare.


Fă şi tu pasul! Donează sânge!

E simplu!

Te prezinţi la unul dintre centrele de transfuzie din zona în care locuieşti, de luni până vineri între orele 7:30 – ­13:30, iar personalul de acolo te va îndruma pe parcursul fiecărei etape: completarea chestionarului donatorului de sânge, consultaţia medicală şi donarea.


Donarea de sânge este sigură şi simplă. Atât chestionarul pe care îl completezi în sala de aşteptare, cât şi consultaţia medicală realizată înainte de donare au scopul de a determina dacă este sigur pentru tine şi pentru potenţialul primitor ca sângele tău să fie recoltat.

La fiecare donare se foloseşte un ac nou, steril şi de unică folosinţă, iar trusa de recoltare se deschide în prezenţa donatorului.


Îţi recomandăm ca înainte de donare să te odihneşti (măcar 8 ore), iar în dimineaţa respectivă să mănânci ceva uşor (evită mâncărurile grase, ca hamburgerii, cartofii prăjiţi ori îngheţata, deoarece pot influenţa rezultatele testelor). De asemenea, hidratează-­te bine şi evită băuturile care conţin cafeină şi alcoolul.

În timpul donării, poartă haine cu mâneci care se pot ridica uşor mai sus de cot şi relaxează-­te: donarea propriu­-zisă durează între 7 şi 10 minute.

După donare este posibil să ai o senzaţie de leşin sau oboseală, însă aceasta apare foarte rar.

Pentru a te asigura că totul este în regulă, îţi recomandăm să nu te ridici imediat de pe scaun şi să rămâi în repaus pentru câteva minute. Pe parcursul zilei respective, încearcă să eviţi exerciţiile ori ridicarea de greutăţi în primele 5 ore. Consumă apă izotonică sau suc (evită ceaiul, cafeaua sau alte băuturi ce conţin cofeină) şi ia o masă bogată în proteine şi fier, pentru a compensa cantitativ şi calitativ sângele donat.

În cazurile rare când au loc uşoare sângerări după îndepărtarea bandajului, este indicat să apeşi locul respectiv şi să ţii braţul ridicat timp de 3-­5 minute, iar dacă apar sângerări sau vânătăi sub piele, poţi aplica pe locul respectiv o compresă rece.


Ce faci în continuare?

  • ⛨ Bucură-­te de senzaţia care apare când realizezi că este posibil să fi salvat chiar şi trei vieţi.
  • ⛨ Fă­-ţi o poză şi scrie­-ne (pe Facebook sau utilizând formularul de contact) despre experienţa ta la centrul de donare. Astfel ne ajuţi să evidenţiem exemplele pozitive şi să încurajăm şi alţi oameni să doneze sânge!
  • ⛨ Marchează în calendarul telefonului tău data la care ai fost să donezi, apoi setează un reminder pentru următoarea ta vizită la centrul de donare (minimum 70 zile pentru bărbaţi şi 90 de zile pentru femei).
  • ⛨ Spune celor din jur despre experienţa ta ca donator(are) de sânge şi încurajează-­i să-ţi urmeze exemplul.
  • ⛨ La următoarea donare, mai ia cu tine doi prieteni!

Rezultatele testelor şi discuţia cu personalul medical sunt strict confidenţiale.

La centrul de transfuzie de care aparţii.

În fiecare judeţ există cel puţîn câte un centru de transfuzie sanguină, acesta fiind responsabil cu recoltarea, testarea, procesarea, stocarea şi apoi distribuirea sângelui şi a componentelor sanguine către spitalele din judeţ şi împrejurimi.

Pentru a dona sânge, mergi la centrul de transfuzie de care aparţii, adică cel din judeţul în care ai domiciliul sau cel din judeţul în care lucrezi (cu adeverinţă de la angajator).


În Bucureşti există 60 de spitale care solicită sânge şi componente sanguine, astfel că s-a creat posibilitatea să donezi în mai multe locuri:

  • ⛨ Centrul de Transfuzie Sanguină București, Str. C.Caracaş nr.2-8, sector 1, Tel.: 031.405.36.60, 031.405.36.61, 031.405.36.62.
  • ⛨ Spitalul de Urgență Floreasca, Tel.: 021.317.01.21 (centrală)
  • ⛨ Institutul Clinic Fundeni, Tel.: 021.318.04.00 (centrală)
  • ⛨ Spitalul Militar Central, Tel.: 021.319.30.51 (centrală)
  • ⛨ Spitalul Universitar Municipal, Tel: 021.318.05.19 – 29, 021.318.05.23, 021.318.05.45

Deseori suntem întrebaţi: de ce nu se poate dona oriunde, indiferent de judeţul de domiciliu?


Respectarea acestei reguli este importantă pentru că permite trasabilitatea donatorului. În momentul de faţă se desfăşoară un proiect pentru modernizarea reţelei naţionale de transfuzie sanguină cu un sistem informatic centralizat, ce va permite ca toţi cetăţenii români (indiferent de localitatea de reşedinţă) să poată dona la orice centru judeţean de transfuzie autorizat de Ministerul Sănătăţii Publice. Însă până la finalizarea acestui proiect, în lipsa unui sistem integrat la nivel naţional, măsura actuală asigură că donatorii respectă intervalul de timp dintre donări şi nu se expun astfel vreunui pericol.


De asemenea, este bine să ştii că fiecare centru de transfuzie este dotat cu toate echipamentele necesare pentru a asigura bunăstarea şi siguranţa donatorului, indiferent de amplasarea sa geografică.


Unde este cel mai apropiat centru de transfuzie? Vezi harta noastră mai jos sau verifică tabelul cu datele de contact ale centrelor de transfuzie.


Program: Luni – Vineri, între orele 7:30-13.30.

Atenţie! În zilele caniculare programul de donare este redus, de regulă fiind 7:30-11:30. Dacă nu poți ajunge în primele ore ale dimineții, contactează centrul de transfuzie telefonic pentru confirmarea orarului.


O altă variantă este să organizezi o colectă mobilă chiar la sediul companiei tale sau într-un alt spaţiu de la tine din localitate.

App