Putina istorie

Prima transfuzie de sange la om a fost efectuata cu sange de oaie, in anul 1667, de catre Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost de-a dreptul catastrofal pentru bolnav.

Totusi, din aceasta prima si nereusita incercare, medicina a avut de profitat, ajungandu-se la observatia fundamentala ca omul nu poate primi sange decat de la un seaman al sau.

De atunci si pana la inceputul secolului XX s-au efectuat numeroase transfuzii de sange, de la omul sanatos la omul bolnav, dar cele mai multe s-au soldat cu rezultate nefavorabile.

Insuccesele au fost explicate de-abia in anul 1900, cand medicul austriac Karl Landsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul A0B, iar dupa un an, si pe cea de-a patra – grupa AB.

Dupa aceasta data, tinandu-se cont de compatibilitatea grupelor, numarul accidentelor post-transfuzionale s-a redus considerabil, dar nu total.

Abia dupa 1939, cand Levine a descoperit factorul Rh, transfuzia de sange a devenit o masura terapeutica fundamentata stiintific si de mare eficacitate.

Grupele de sange

karl_landsteiner

Dr. Karl Landsteiner

Grupele de sange au fost descoperite in anul 1900. Americanul de origine austriaca Karl Landsteiner, patolog si imunolog, descopera in anul 1900, trei tipuri de sange uman, ulterior numite A, B si 0.

In anul 1902 el descopera si al patrulea tip de sange care primeste numele AB.

Karl Landsteiner a castigat in 1930 Premiul NOBEL pentru medicina. El a descoperit cele patru mari grupe de sange.

Desi tot sangele uman pare la fel, atunci cand este testat folosind substante speciale, diferentele devin vizibile.

Principalele grupe de celule rosii sunt AII, BIII, ABIV, si 0I. Literele simbolizeaza doi antigeni (substante care pot fi atacate de catre sistemul imunitar) denumite A si B

  • Grupa de sange A, are doar antigenul A
  • Grupa de sange B, are doar antigenul B
  • Grupa AB ii are pe amandoi
  • Grupa 0 nu are nici unul

Ca regula de baza, nu poti dona sange oricui si nici nu poti primi sange de la oricine, grupele de sange trebuie sa se potriveasca