Pentru donatori
Sfaturi utile
Inainte de donare:
- Odihniti-va bine in noaptea de dinaintea donarii.
- Mancati ceva usor inainte de donare.
- Consumati mai multe lichide pentru a inlocui volumul pe care il veti dona.
- Evitati insa ceaiul, cafeaua sau alte bauturi ce contin cofeina.
- Consumati alimente bogate in fier – carne rosie, peste, ficat, fasole, cereale imbogatite cu fier, stafide sau prune.
- Evitati mancarurile grase ca hamburgerii, cartofii prajiti ori inghetata inainte de donare.
- Testele pentru infectii facute asupra sangelui donat, pot fi afectate de grasimi – lipide – ce apar in sange la cateva ore dupa ce au fost consumate mancarurile grase.
In timpul donarii:
- Purtati haine cu maneci care se pot ridica usor mai sus de cot.
- Relaxati-va!
Dupa donare:
- Imediat dupa donare puteti servi un sandwich si un suc daca simtiti nevoia.
- Rehidratati-va consumand lichide.
- Daca va simtiti ametiti, intindeti-va, preferabil cu picioarele mai sus, pana cand senzatia trece. In cazurile rare cand mai au loc usoare sangerari dupa indepartarea bandajului, apasati locul respectiv si tineti bratul ridicat timp de 3-5 minute.
- Daca apar sangerari sau vanatai sub piele, aplucati comprese reci pe locul respectiv in primele 24 de ore.
Bucura-te de senzatia care apare atunci cand realizezi ca e posibil sa fi salvat chiar si trei vieti. Cantitatea de sange donat
O priza obisnuita de singe este de 450 ml, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent in rezerva circa 300-400 ml de sange (pe care il foloseste cand se depun eforturi mari), precum si capacitatea de a reface repede sangele donat (cantitativ in 1—2 ore, iar calitativ in 14 zile), fara a fi necesar un tratament sau o alimentatie speciala, totul depinzind de modul in care organismul repartizeaza diversele cantitati de sange in raport de nevoi si de promptitudinea cu care se face aceasta permanenta adaptare.