F.D.B.S.

Fundatia Donatorilor Benevoli de SangeFundatia Donatorilor Benevoli de Sange

F.D.B.S. promoveaza informarea, educarea si constientizarea populatiei asupra necesitatii donarii benevole de sange, precum si atragerea potentialilor donatori.

Fundatia a capatat personalitate juridica in anul 2000, an in care a si intrat in FIODS (Federatia Internationala a Organizatiilor Donatorilor De Sange), desi avea activitate din 1996. Este o fundatie non-profit avand ca unica activitate promovarea donarii de sange benevole si neremunerate. Pana acum a facut trei campanii mai importante. Are o “aripa tanara” formata din elevi de liceu si studenti care colaboreaza cu ceilalti membri ai fundatiei. Mascota Fundatiei este Tina – o boxerita donatoare (detalii in pagina donatori).

Domenii de activitate

Serviciile de transfuziologie satisfac din ce in ce mai greu cererea de sange din sistem. Cantitatea de sange standard care se recolteaza pe o proba, in Romania si oriunde in lume, este de 450 ml. Trusele de donare sunt de unica folosinta, iar sangele este testat atat pentru virusul B, cat si pentru virusul C ale hepatitei, precum si pentru sifilis si infectia HIV/SIDA. Donatorii sunt consultati inainte de donare de catre un medic, cand li se determina grupa sanguina si hemoglobina.

Donarea benevola si neremunerata este un pas inainte spre siguranta transfuzionala.
In Europa, aproape toate tarile au trecut la aceasta forma de donare. De exemplu, Grecia, care are 10% din populatie cu talasemie si un mare consum de sange pentru tranfuzie, a pastrat doar cele doua zile libere care se acorda dupa donarea de sange.

In tarile occidentale, nu se ofera decat o gustare sau o simpla bautura racoritoare si nimic altceva. In tarile europene, procentele de donatori sunt urmatoarele: Danemarca – 10% din donatori sunt voluntari, in Germania – 6%, Olanda – 8 %, Franta – 6%, Anglia – 9%, Italia – variaza in functie de zona, in partea de sud – 4% si in partea de nord – 3%, in Ungaria – 4%, iar in Romania – 1%.

Aceste cifre arata ca, in Romania, populatia nu este inca informata suficient asupra necesitatii de a dona. In general, populatia nu cunoaste cat sange intra la o operatie, cat sange cere un spital si cat anume recoltam in fiecare zi.

Astfel de statistici, in alte tari din lume, sunt prezentate aproape zilnic de mass media, reprezentand un mijloc de promovare a donarii benevole de sange.

Din aceste cifre, rezulta clar necesitatea de a ne implica cu totii activ in informarea populatiei si in promovarea ideii de donare voluntara de sange. De altfel, a fost un moment in viata mea in care donarea cuiva necunoscut, caruia nu pot decat sa-i multumesc, mi-a salvat viata. Si oricand va fi nevoie, voi face acelasi lucru pentru un semen al meu. Este un gest de mare umanitate care trebuie facut de fiecare dintre noi.

Sangele nu poate fi cumparat, nu poate fi produs si nu poate fi obtinut decat prin bunavointa celui de langa noi.

Fiecare serviciu national de transfuzie isi doreste trei lucruri foarte importante: asigurarea cantitatii necesare de sange, respectiv autosuficienta in sange si produse din sange; asigurarea unei calitati maxime a sangelui; promovarea donarii, recrutarea de donatori si mentinerea lor ca donatori fidelizati.

Toate tarile lumii pun accent pe donatorii fidelizati, cei care doneaza periodic. Procentajul donatorilor fidelizati, care doneaza de cel putin 3 ori/ an, a fost in Romania, in 2001, de 74%, iar anul acesta de 77%. Restul de 26%, respectiv 23%, este reprezentat de donatorii noi ( cei care vin la prima donare si care pot fi sau nu fidelizati) sau ocazionali (cei care vin sa doneze pentru o ruda, pentru un prieten, deci in anumite circumstante). In 2001, donarile in tara noastra au fost de 351.999 unitati.

Problemele mari le avem, mai ales, la nivelul centrelor universitare. Centrul de Transfuzie Bucuresti a reusit cu greu sa acopere necesarul in ultimele 6 luni. Din luna iulie si pana la jumatatea lunii septembrie, centrul nu a putut acoperi decat 30%, solutia fiind aceea de a cere sange de la centrele apropiate. Altfel, nu poate sa faca fata. In acelasi timp, este important ca utilizatorul sa isi poata esalona urgentele, programarile pentru ca altfel nu vor putea fi acoperite. Atat timp cat nu stii ca este urgenta, nu vei sti cui trebuie sa-i dai cu prioritate acest sange. Consiliul Europei a elaborat un ghid de utilizare a sangelui si a produselor derivate din sange, OMS a aprobat traducerea lui si, in scurt timp, cu ajutorul MSF, vom reusi sa il publicam si sa il distruibuim in toate unitatile sanitare.

Pe primele doua trimestre ale anului 2002, cantitatea de unitati de sange donate a fost de 183.000 unitati, cererea fiind insa de peste 240.000 de unitati. Proportia in care putem asigura, per global, necesarul refererindu-se la sangele total si concentratul eritrocitar este in jur de 70%. Un lucru imbucurator este ca utilizatorii au inceput sa ceara produse derivate din sange, deci acum se utilizeaza in cantitate foarte mica sangele total. Numarul de unitati donate la mia de locuitori pe primul trimestru a anului 2002 este de 17,5. Este destul de putin in comparatie cu celelalte tari europene care au cantitati mari de unitati donate la o mie de locuitori, intre 40-60-80, mai putin avand Albania – 5 unitati/1000 locuitori.

In aceste conditii, promovarea recrutarii de donatori si mentinerea lor ca donatori fidelizati este extrem de importanta. Aceasta campanie este dedicata in special tinerilor, dat fiind faptul ca masa donatorilor care este fidelizata la ora actuala depaseste media de varsta de 40 de ani. In curand, acestia vor iesi din masa de donatori fidelizati si vom avea nevoie de altii. Altfel nu vom reusi niciodata sa acoperim necesarul de sange.

***

Contul Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange in care se pot depune cei 2% din impozitul pe venit al anului precedent este:

RO35BPOS70402778372RON02